Skatteavdrag

Vilket skatteavdrag gäller?

• enligt skattetabell, om ersättningen är en huvudsaklig inkomst för mottagaren
  • med 30 procent, om ersättningen är en sidoinkomst för mottagaren
  • enligt ett särskilt beslut från Skatteverket

Vill du ställa in enskilda skatteinställningar manuellt gör du detta via Personal under fliken Ändra personuppgifter och sedan Skatt, Avdrag & Förmåner.

Om du har ungdomar med jämkningsbeslut för att ej beskattas sätts inställningen till Fast procentsats, 0 procent.

Fråga om skatteavdrag till Skatteverket

Du har möjlighet att skapa en Fråga om skatteavdrag för att automatiskt lägga in vilken skattetabell de anställda ska beskattas enligt. För att skicka en förfrågan från Personalkollen klickar du på ikonen Personal. Direkt till höger hittar du Fråga om Skatteavdrag. Klicka på knappen för att välja om du vill skapa en förfrågan eller om du vill läsa in en svarsfil.

När du klickar på Skapa förfrågan får du välja för vilket inkomstår din förfrågan ska gälla. Klicka sedan på Skapa fil en fil laddas då ner till din dator och det är denna du laddar upp på Skatteverkets hemsida.

Läs in svarsfil från Skatteverket

När du fått din svarsfil från Skatteverket och sparat ner den till din dator klickar du på  Läs in svar. Välj svarsfilen från din dator och klicka sedan på Läs in fil. Du får nu upp en lista på samtlig personal ur filen med Skatteverkets svarsuppgifter. Om du vill uppdatera samtlig personal utifrån svaret kan du välja att spara direkt, men du kan även välja att inte göra någon ändring alls eller fylla i en egen uppgift. När du klickar på Spara kommer personalens uppgifter om skatt automatiskt uppdateras på personalkortet.

⚠️ Svarsfilen innehåller det skatteavdrag du ska göra om du är den som betalar ut den huvudsakliga inkomsten. Om du är sidoutbetalare ska du inte använda dig av svaret utan istället göra skatteavdrag med 30 procent.

Du kan läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida.