Minimilöner

Minimilönen är den lägsta tillåtna lönen en arbetsgivare kan ge en arbetstagare. I många länder regleras detta genom lagar, men i vissa länder, inklusive Sverige finns ingen sådan lagstiftning. Istället fastställs minimilöner genom kollektivavtal förhandlade av arbetsgivarorganisationer och fackförbund. Minimilönerna gäller enbart för arbetsgivare som är anslutna till kollektivavtal.

Aktivera stöd för minimilöner

Om ni i anställningsavtalen angivit att ni är anslutna till kollektivavtal så kommer du få stöd för att korrekt fastställa lönen för dina anställda. Är ni inte kollektivt anslutna men ändå önskar detta så aktiverar du funktionen Minimilöner under Inställningar - Lön och avtal - Anställningsavtal.

I dagsläget erbjuder vi stöd för korrekta minimilöner enligt Visita/HRF och Detaljhandelsavtalet.

Lönesättning på personnivå

När du registrerar en ny medarbetare eller ändrar en anställning så väljer du korrekt minimilön i en förvald lista utifrån yrkesvana eller branschvana. Systemet tar även hänsyn till angett personnummer och erbjuder val för minimilön utifrån ålder. Om du angett en månads- eller timlön lägre än vad minimilön bör vara så kommer systemet visa en varning gällande detta.

Se relaterade artiklar nedan om du önskar läsa minimilönerna i Visita/HRF Riksavtalet eller Detaljhandelsavtalet.