Förmåner och avdrag

Samtliga inställningar för förmåner och nettoavdrag hittar du under Företagsinställningarna på ert konto.

Skapa egna förmåner och avdrag

För att lägga till egna förmåner / avdrag klicka på knappen Lägg till förmån/avdrag. Fyll sedan i de efterfrågade uppgifterna och klicka på spara.

Förinställda förmåner och avdrag

Grundinställningen i Personalkollen för fri lunch eller middag är inlagt enligt Skatteverkets riktlinjer och kollektivavtalets avdragsregler. Vid förändringar uppdateras förmånen automatiskt.

Redigera i en redan skapad förmån eller avdrag

För att redigera en förmån/avdrag så klicka på pennan till höger. Ändringen påverkar inte låsta löneperioder. För att radera en förmån/avdrag klicka på krysset till höger.

Beräkning

En förmån eller ett avdrag kan beräknas enligt följande:

• Automatiskt efter ett antal timmars arbete
  • Automatiskt en förmån ett avdrag per månad
  • Manuellt vid godkännande av lön

Väljer man att automatiskt räkna efter ett antal timmar måste antalet timmar specificeras. Om man däremot väljer manuellt så kommer en möjlighet att justera antalet visas direkt på lönespecifikationen. Arbetar någon flera pass per dag som överstiger antalet timmar som angetts innan så kan du också ställa in så att det dras max ett kostavdrag/förmån per dag.

Om något automatiskt val används, måste förmånen eller avdraget aktiveras på de anställdas anställning under Personal - Anställningar - Ändra anställning.

Ändra bokföringskonton för förmåner och avdrag

Under Inställningar - Bokföring visas samtliga bokföringskonton och härifrån har du möjlighet att ändra konton eller sätta upp regler för uppställningen av er bokföring. Du lan läsa mer om dessa inställningar i vår artikel om bokföring

Fördjupning av förmåner avdrag