Svenskt Näringsliv lönestatistik

Svenskt näringsliv samlar varje år in lönestatistik från vissa av sina medlemsföretag. Denna lönestatistik skall vanligen lämnas in under oktober månad.

Inställning av medlemsuppgifter och yrkeskoder

Du behöver fylla i vissa uppgifter i Personalkollen innan du kan ta fram en lönestatistik-fil till Svenskt näringsliv.

Börja med att ange företagets medlemsuppgifter under  Företagsinställningarna. Ert medlemsnummer hittar du i brevet från Svensk Näringsliv, tillsammans med inloggningsuppgifterna för lönerapporteringen. För de flesta restauranger som tillhör Visita ska Förbundsnummer 43 och Avtalskod 071 användas, men observera att detta beror på vilken typ av restaurang du bedriver.

När du sparat dessa inställningar behöver du ställa in vilken typ av yrke som varje personalgrupp representerar, en så kallad yrkeskod. Klicka på  InställningarPersonalgrupper och välj den personalgrupp du vill ange en yrkeskod för. För att ta reda på vilken yrkeskod som gäller kan du använda dig av tjänsten nyk.svensktnaringsliv.se. Du kan även ange en yrkeskod per person. Det gör du under kompletterande uppgifter på anställningen.

Inställning av arbetsplatsnummer

Om företaget har flera arbetsplatser behöver du ställa in arbetsplatsnummer för  varje arbetsplats. Gå till  Inställningar och välj Arbetsplatser för att ange detta. Arbetsplatsnummer för respektive arbetsplats hittar du i brevet från Svenskt Näringsliv. Om det finns fler arbetsplatser i Personalkollen än i brevet från Svenskt Näringsliv kan du ange samma nummer på flera arbetsplatser.

Hämta statistikfil ur Personalkollen

Gå till fliken Löner och välj löneperioden med utbetalning oktober. När denna period är låst går du till Rapporter/ underlag, välj alternativet Statistik och därefter fliken Svenskt Näringsliv lönestatistik. Ladda ner filen.