Att schemalägga i Personalkollen

I den här artikeln kommer vi gå igenom funktionen schema i Personalkollen och hur du schemalägger personalen i din verksamhet. När du läst artikeln kommer du ha kunskap om:

• Schemats olika vyer
  • Hur du schemalägger personal
  • Hur du använder dig av utlagda pass
  • Dagsöversikt i schemat
  • Prognos för personalkostnader och försäljning

Att schemalägga personal

Du kan välja att arbeta utifrån person eller kostnadsställesvyn. För att byta mellan de olika vyerna klickar du på knappen Kostnadsställe/pass eller Grupper/Personer till höger ovan schemat.

Håll muspekaren över den dagen och det pass du önskar schemalägga, klicka sedan på plustecknet. Beroende på vilken vy du arbetar i kan du välja vilket pass en person ska tillsättas på eller vilken person som ska tillsättas på ett pass. Du har möjlighet att korrigera tiden för grundpasset samt lägga till passbeskrivning eller notifiering innan du klickar på schemalägg.

Så lägger du ut lediga pass

För att lägga ut lediga pass måste du arbeta i vyn för Kostnadsställen/Pass. Håll markören i rutan för rätt dag och grundpass som du vill lägga ut pass på och klicka på plusset. Välj sedan fliken Lägg ut pass högst upp till höger.

Lägg ut / Schemalägg fler pass

Håll markören på dagen/ passet du önskar schemalägga eller lägga ut fler pass på och klicka på plusstecknet igen. Det finns ingen begränsning i hur många personer du kan schemalägga på samma grundpass eller hur många lediga pass du kan lägga ut.

Dagsöversikt

Genom att klicka på kalenderikonen högst upp i schemat för dagens datum så öppnas en dagsöversikt och du får en tydlig överblick på hur passen har bemannats för dagen.

Prognos för personalkostnader och försäljning

Allt eftersom du schemalägger så räknar systemet upp en prognos över personalkostnaden för varje dag. Beräkningsunderlaget tas från anställningskortet och inkluderar semesterersättning, arbetsgivaravgifter, OB-ersättning och och kostförmåner. Genom att klicka på knappen Prognos uppe till höger i schemat  kan du se förväntad personalkostnad samt lägga in förväntade försäljningssiffror. Dessa siffror återspeglas sedan mot det faktiska utfallet i den Ekonomiska översikten.

Du kan läsa mer om detta i vår artikel om personalkostnad och den ekonomiska översikten, men du är också varmt välkommen att kontakta vår support vid eventuella frågor och funderingar!