Kontrolluppgifter och årsavslut

I slutet av varje år behöver kontrolluppgifter redovisas till Skatteverket, med information om ackumulerad lön, skatt och förmånsvärden. Detta redovisas med en speciell fil till Skatteverket, samt till respektive anställd i form av en kontrolluppgifts-blankett. Företag som har avtal med Fora behöver även redovisa utbetald lön till Fora via en Fora-fil. När den sista löneperioden för året är låst (utbetalning december) kan du göra ett årsavslut för året. På denna sida hittar du de rapporter som skall skickas in i samband med årets slut. Du hittar sidan i undermenyn vid ikonen Löner.

Du får nu upp en lista med all personal som varit registrerade i Personalkollen under året. Om ni bytt lönesystem under året och har personal som arbetat hos er tidigare innan börjat med Personalkollen behöver du skapa en manuell kontrolluppgift för dessa personer. Avslutad personal kan registreras i samband med import av ingångsvärden vid uppstart av Personalkollen, men ni kan också skapa en manuell kontrolluppgift för dem här.

Om du vill göra ändringar eller justeringar på någons uppgifter klickar du på personens namn och kommer sedan åt att göra de ändringar du vill. Det är också här du kan specificera förmåner/traktamenten, utdelning, SINK och rapporteringen till Fora. Detta kan behövas om felaktiga ingångsvärden lagts in under året, eller för justeringar som gjorts utanför Personalkollen.

När alla kontrolluppgifter är klara klickar du på Lås detta år som du hittar upp till höger på sidan. När du låst året kan du hämta ut filer för rapportering till Skatteverket och Fora under Rapporter/underlag. Det finns även en översikt av arbetsgivardeklarationerna som är rapporterade under året, för att kunna jämföra dessa med de arbetsgivardeklarationer som rapporterats till Skatteverket under året.

När filen är hämtad och inrapporterad till Skatteverket behöver en kontrolluppgifts-blankett med en sammanställning av de inlämnade uppgifterna skickas till personalen. Du kan antingen skriva ut kontrolluppgifterna och skicka till personalen via brev, eller skicka ut information om att dessa finns på personalinlogget via e-post. Markera alla namn i listan genom att klicka i rutan högst upp, och välj sedan ett alternativ under Åtgärd för att maila en länk med hänvisning till personalinlogget där de nu kan se sin kontrolluppgift.